Wednesday, March 20, 2013

Champagne Beer

Miks peab õlu olema lihtsalt õlu? Õlu sobib pruukimiseks väga erinevatel puhkudel. Õlu on kõike muud kui sauna või õlleka tarbeks. Õlu sobib ka presidendi vastuvõtule.

Retsept
Retsepti idee pärineb taas jõuludeks saadud käsiraamatust. Aga muidugi ei teinud ma seda sõna sõnalt vastavalt seal pakutud retseptile. Retsepri juures olevas kirjelduses oli öeldud, et see on õlu inimestele kellele tegelikult õlu ei maitse. Päris nõustuda ma sellega ei saa, sest maitseb see kõigile.
Linnased
4 kg Pilsner linnaseid
500 g CaraAmber linnaseid
75 g Carafa Special 1 linnaseid
800 g pruuni suhkrut
Humalad
30 g East Kent Goldings 60 min
5 g Northern Brewer 60 min
15 g Saaz 1 min
15 g Saaz kuiv-humaldamiseks 5 päeva
Arvutuslik IBU 21
Pärm
Bioferm Champ 7 g
OG 1.057
ABV 5.56%
FG 1.015

Pruulimine
Meskisin tavapäraselt ca 68 kraadi juures 60 min. Kurnamisega oli samuti tavapärane häda, et üle 15-16 liitri ei tahtnud potti keetmiseks mahutada. Efektiivsus seega ca 63%.
Kui virre oli keema läinud lisasin kohe ka pruuni suhkru. Siinkohal mõtlen tagantjärele, et keetmise käigus kindlasti teatud suhkrud veidi karamellistuvad ja seetõttu võivad olla pärmi jaoks oluliselt raskemini seeditavad. Samas see on selline sisetunne, mis ei ole leidnud allikatega tõestust. Igatahes järgmine kord kui pean puhast suhkrut kasutama, siis lisan selle keedu lõpus või alles kääritusnõus.
Virret keetsin kokku tunnikese. Seejärel kasutasin taas vannis jahutamist. Paar tundi ootamist ja saingi juba pärmi lisada.

Käärimine
Käärimine kulges üle kivide ja kändude. Väga aktiivne see protsess ei olnud ja lõpus hüdromeetri näite vaadates oleksin oodanud oluliselt kuivemat tulemust. Olin ju lugenud, et Champagne pärm teeb puhta töö ning sööb virde suhkrust kuivaks. Ilmselt lõpptulemuses mängis rolli 2 asja. Esiteks pärmi kogus, mis ilmselt oli liiga väike selle virde koguse ja tiheduse kohta ning samuti vale arvamus, et Champagne pärm teeb puhta töö. Hiljem selle pärmi kohta uurides sain teada, et ilmselt siiski õllevirdes teatud suhkrud talle söögiks ei passi ning kõrgem hüdromeetri näit võiks olla täiesti prognoositav tulemus.

Maitse
Nagu ikka, ma olen kärsitu. Avasin esimese pudeli ca nädal pärast pudeldamist. Vahutas mõõdukalt. midagi erilist sealjuures esimesel pudelil ei olnud. Lõhn oli suurepärane. Kerge ja lilleline. kuiv-humaldamise Saaz oli ikka hea mõte. Maitse oli kerge, kergelt karamelline. Järelmaitse jällegi mulle üldse ei meeldinud. See oli kuidagi kuivalt mõrkjas ja ei sobinud üldse üldisesse maitsebuketti. Ei teagi kohe, millest see tulla võis. NB oli selles õlles suht vähe ja samas EKG ei ole ma oma varasema I.P.A. puhul midagi sellist kogenud.
Möödus veel ca nädal.
Sellel õllel mis ma siis avasin oli juba hoopis teine oleks. Vaht oli kaunis valge ja seda oli tublisti rohkem kui poole pokaali jagu. Andis vahuveini mõõdu välja küll. Vaht oli tihe, samas hoopis teise konsistentsiga kui reeglina õlle puhul kohtab. Mull õlles oli suurem ja mööda klaasi pinda üles kerkivad mullinired olid täiesti vahuveini mõõtu.
Värvus oli kena sügavpunane. Valge vaht selle taustal mõjus kaunilt.
Eelmise pudeli puhul täheldatud mõrkjas järelmaise oli ümardunud seismise käigus ja enam ei kerkinud ülejäänud buketist niivõrd intensiivselt esile.

Kokkuvõtvalt võib öelda, et õlu tuli välja taaskord väga hea. Saaz andis õllele lillelise aroomi ning värskuse. Veidi tugevam keha oli mõnusalt karamelline. See jook sobib suurepäraselt serveerimiseks aperatiivina. Samas sobiks see joomiseks ka erinevate magustoitude ja puuviljade kõrvale. See viimane nüanss oligi minu jaoks veidi üllatav, sest ma pole kunagi suutnud õlut ja magusat koos tarbida. Selle õlle puhul olid need aga mõnusalt kooskõlas.

Õppetunnid

  • Saaz on mõnus kerge humal. 
  • Järgmine kord kui Champagne õlut teen, siis lisan pisut ka Nelson Sauvin humalat. Arvan, et see maitse sobiks selle õllega hästi.
  • Kiiremas korras on tarvis suuremat potti, sest senine efektiivsus on ikka masendav.
  • Champagne pärm ei käärita väga kuiva õlut. Seni kuni ma ise ei koge vastupidist arvan, et see kuiva õlle saamine selle pärmiga on eksiarvamus. 


2 comments:

  1. Tere. Kuskohast hangid Nelson Sauvin humalat?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Vahepeal keegi Eesti edasimüüja isegi omas tootevalikus seda. Samas hetkel ei ole seda kusagilt Eestist saada.
      Uus-Meremaalt samas ilmselt saaks: http://www.nzhops.co.nz/nz_retailers.html

      Delete