Tuesday, January 29, 2013

Vürtsitatud nisuõlu II

Jonnakas õlu või minu oskamatus
Proovisin, mis ma proovisin, aga enam allapoole tihedust ei saanud. Või oli ikkagi viimane näit 1.014...
Ühesõnaga ei tohi postitusega viivitada, muidu kipuvad detailid ununema.

Kokku lasin õllel kääritusnõus olla kaks nädalat. Sellest viimased 10 päeva ei toimunud aga ämbris enam midagi põnevat. Mõni üksik mulksatus ja pidevalt samal tasemel püsiv tihedus.
Ei läbenud kauem oodata ja villisin õlle vaatidesse ja pudelitesse. Vaadid nagu tavaliselt ilma suhkruta ja pudelitesse igasse ühte (a 750 ml) teelusikatäis suhkrut.
Kui Staut oli ka soojalt ja ilma mullita mõnus keelekaste, siis see nisuõlu oli otse kääritusnõust tulles üsna jube.

Mekkimine
Praeguseks on õlu juba peaaegu nädala laagerdunud ja eile lubasin endale siis ühe testimiseks.
Kui ilma mullita ja soojalt villimise ajal õlut maitstes oli tugevalt tunda apelsinikoore imalust, siis nüüd karboniseerunult ja külmast peast oli puuviljasus taandunud ning pisut andis tunda koriander.
Värvuse kohta ütleksin, et see ei ole just teab mis kena. Kõige täpsem kirjeldus oleks ebamäärane.
Mullid õlles on väga aktiivsed. Kihutavad põhjast pinnale kiiremini kui ühegi teise õlle puhul seda täheldanud olen. Välja valades tekib ka ilus vahumütsike, mis kestab aga kajuks vaid loetud minutid. Ilmselt vajab karboniseerumine veel ka pisut aega.
Midagi positiivset siis ka minu esimese nisuõlle kohta. Nimelt pole ma nii karastavat õlut ilmselt varem joonud. Maitselt on õlu kerge, vürtsikus ei mõju maitses raskelt nagu humalate puhul. Samas on täidlust - kestvat maitset - kuhjaga. Ühesõnaga vaatamata kergusele ei ole õlu vesine.

Õppetunnid
Ära kunagi ürita teha juba valmis tehtud õllest mingit muud õlut. Kui sulle antakse ikkagi valmis tehtud komplekt, siis ära püüa sellest välja võluda midagi hoopis teistsugust. Kui tahad hakata ise õlut disainima, siis on ilmselt aeg komplektidest pruulimise juurest edasi liikuda linnas-pruulimise juurde.
Teiseks õppisin seda, et koriander on hea vürts tegemaks kerget ja karastavat õlut. Kui humalad teevad õlle raskemaks, tummisemaks, siis koriander on oluliselt tühjema maitsega (positiivses mõttes).

Järgmiseks pean kiiresti rääkima oma komplekti Tripelist, et siis saaks hakata jutustama juba päris enda tehtud õlledest :) Seega võtan end kokku ja proovin varsti uued jutud kirja panna.


2 comments:

  1. disainimine muudabki tegemise huvitavaks! ära anna alla, katseta eri lisanditega ning too kindlasti Gambrinusele proovida!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kirjutasin just uue postituse. Ühesõnaga liikusin edasi linnastest õlle pruulimise juurde ja disainin nii kuis mühiseb :) Gmbrinusele maitsa tuua olen tahtnud küll ka oma maltoosaõllesid, aga nendega on alati juhtud selline lugu, et korraga on kõik otsa saanud enne kui selle mõtte realiseerimiseni jõuan.

      Delete