Friday, February 21, 2014

Kardinali kiusatus I ja II

Üleeile oli see päev, mil ma avasin oma viimase pudeli Kardinali kiusatuse I partiist. Kokku jõudis ta pudelis laagerduda pea 6 kuud. Ütlen juba etteruttavalt ära, et sellised joogid lähevad ajaga aina paremaks.


Võrdluseks avasin kõrvale ka ühe pudeli II partiist.

Välimus
Klaasi kallates vahutasid mõlemad partiid ilusati. Vahtu tekkis ca kolmandik klaasist. Vaht taandus aegamööda, ent ca sõrme paksune kiht jäi jooki katma kuni lõpuni.
I partii Kardinal oli kristallselge. Pärm pudeli põhjas oli sinna nii tugevalt kinni pakkunud, et sain rahumeeli pudeli põhjani välja valada. Värvuselt oli jook punakaspruun (mahagon).
II partii oli hägune ja rohkem pruun kui punane. Punane noot oli juures, aga ilmselt avaldub see paremini kui õllele veel laagerdumisaega anda ja ta päris selgeks settib.

Aroom
I partii lõhnas rosinate, kukekommi ja kergelt ka pipra järele (estriterikas pärm T-58 on ikka oma jälje jätnud). II partii lõhnas oluliselt värskemalt ja vürtsikamalt. Estreid oli lõhnas rohkem tunda. Rosina ja kukekommi noodid olid olemas aga jäid rohkem tagaplaanile.

Maitse
Esmamaitse oli I partiil täis rasket röstist karamellisust. Väike kogus röstlinnaseid andis lausa tammevaadise meki. Kogu suu õhkas ja muutus kangest alkoholist soojaks. Maitse oli klaar ja kõik nüansid - röst, karamell, vürts - tulid selgelt esile sulandudes samas meeldivalt kokku.
II partii maitses oluliselt värskemalt. Vürtsikust oli rohkem ning rösti ei olnud peaaegu üldse tunda. Pärmi vürtsikus mõjus kohati lausa hapukalt.
Mõlema laari suutunne (mouthfeel) oli siidjalt pehme. Järelmaitse püsis esimesel laaril kauem ja oli kergelt kohvine. Teise laari järelmaitse oli veidi nurgelisem ja samas hääbus veidi kiiremini.

Kokkuvõtvalt
I laar oli kuue kuu seismisega saavutanud oma täiuse. Eks edasine laagerdumine oleks veel nüansse kokku sobitanud ja lihvinud, samas arvan, et suurem töö oli siiski tehtud. Tegemist oli suurepärase dessert õllega, mida võib rahulikult rüübata maguse koogi või jäätise kõrvale õhtu lõpetuseks.
II laar oli oma kahe kuu laagerdumise järel hakanud iseloomu looma, samas täiuse saavutab ta ilmselt samuti alles viie-kuuekuuselt.
Nagu juba varasemalt lubatud, siis see jook hakkab kuuluma mu regulaarsesse valikusse. Nüüd pean leidma lihtsalt veel aja, et seda tihedamini pruulida, et pikast laagerdumisajast tulenevaid pikki pause kompenseerida.

No comments:

Post a Comment